De geschiedenis van Eindhoven, van het ontstaan tot de moderne tijd

Eindhoven, ooit een kleine nederzetting in Brabant, kreeg stadsrechten in 1232. De 19e eeuw bracht industrialisatie, met Philips in 1891 als belangrijkste mijlpaal. Eindhoven groeide uit tot een technologische hub en staat nu bekend om zijn innovatie en design. Het centrum en het Van Abbemuseum tonen de geschiedenis. De stad ligt in Noord-Brabant, omgeven door een gevarieerd landschap. Bezoekers kunnen genieten van zowel stedelijke als natuurlijke schoonheid.

Philips Eindhoven

Tijdlijn van de gemeente Eindhoven

 • 13e eeuw: De vroegste vermelding van Eindhoven dateert uit 1232, toen het nog een kleine nederzetting was in het hertogdom Brabant.
 • 1232: Hertog Hendrik I van Brabant verleende Eindhoven stadsrechten, wat de stad tot een officiële stad maakte.
 • 19e eeuw: Eindhoven groeide geleidelijk, maar de grote transformatie begon in de 19e eeuw met de opkomst van de textielindustrie.
 • 1891: Philips, een wereldberoemd elektronicabedrijf, werd opgericht in Eindhoven door Gerard Philips en zijn vader Frederik Philips.
 • 20e eeuw: Eindhoven bleef groeien als een industriële en technologische hub, vooral dankzij Philips. De stad kreeg de bijnaam "Lichtstad" vanwege de elektronica-industrie.
 • Tweede Wereldoorlog: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Eindhoven bevrijd door geallieerde troepen in september 1944 als onderdeel van Operatie Market Garden.
 • Na de oorlog: Na de oorlog herstelde Eindhoven zich snel en bleef het een centrum voor technologische innovatie en industrie.
 • Hedendaags: Vandaag de dag staat Eindhoven bekend om zijn technologische en designindustrieën. Het herbergt ook de Technische Universiteit Eindhoven en heeft een levendige culturele scene.

Het ontstaan van Eindhoven stad

Eindhoven is ontstaan als een kleine nederzetting in het hertogdom Brabant in de middeleeuwen. Het hertogdom Brabant was een historisch hertogdom in de Lage Landen, dat bestond uit verschillende steden en gebieden in wat nu België en Nederland is. Eindhoven kreeg zijn stadsrechten van Hertog Hendrik I van Brabant in 1232, waardoor het een officiële stad werd binnen het hertogdom Brabant.

Hoe is de naam Eindhoven ontstaan?

De precieze oorsprong van de naam "Eindhoven" is niet volledig duidelijk, maar het wordt vaak afgeleid van de woorden "eind" (wat betekent "uiterste") en "hove" (wat "huis" of "nederzetting" betekent). De naam zou kunnen verwijzen naar een nederzetting aan de uiterste rand van het hertogdom Brabant.

Eindhoven in de 13e eeuw (hertogdom)

In 1232 kreeg Eindhoven stadsrechten van Hertog Hendrik I van Brabant, waarmee het officieel een stad werd. Deze stadsrechten verleenden bepaalde privileges aan de inwoners en legden de basis voor verdere groei en ontwikkeling. Eindhoven was toen nog een kleine stad, maar deze erkenning als stad was een belangrijke stap in zijn geschiedenis.

Eindhoven in de 19e eeuw (industriële revolutie)

In de 19e eeuw onderging Eindhoven een ingrijpende transformatie. Deze periode markeerde de opkomst van de industriële revolutie in de stad. Eindhoven groeide snel als gevolg van de industrialisatie, met name in de textielindustrie. Nieuwe fabrieken en bedrijven vestigden zich in de stad, wat leidde tot een groeiende bevolking en economische welvaart.


De aanleg van spoorwegen verbeterde de verbindingen en handel, waardoor Eindhoven uitgroeide tot een bloeiend industrieel centrum. Deze ontwikkelingen in de 19e eeuw legden de basis voor de latere industriële en technologische groei van Eindhoven, die het tot een belangrijk centrum van innovatie maakten.

Oud Stratum

Eindhoven in de 20e eeuw (Tweede Wereldoorlog)

De aanwezigheid van Philips, opgericht in 1891, was een van de meest invloedrijke factoren in de 20e-eeuwse geschiedenis van Eindhoven. Het elektronicaconcern groeide uit tot een wereldwijde speler en bracht technologische innovatie naar de stad.


Eindhoven speelde een rol in de Tweede Wereldoorlog en was een belangrijke locatie tijdens Operatie Market Garden in 1944. De bevrijding van de stad door geallieerde troepen had een diepgaande impact op de stad. Na de Tweede Wereldoorlog onderging Eindhoven een periode van wederopbouw. De stad herstelde zich van de oorlogsschade en begon met de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur en industrieën.


De stad groeide gestaag gedurende de 20e eeuw, zowel qua bevolking als qua stedelijke ontwikkeling.

Eindhoven nu

Eindhoven is nu een moderne stad bekend om zijn technologische innovatie, designcultuur en culturele levendigheid. De stad herbergt techbedrijven, heeft een gerenommeerde universiteit (TU/e), en is een centrum voor design en kunst. Eindhoven heeft een diverse bevolking en organiseert jaarlijkse evenementen zoals de Dutch Design Week en GLOW Eindhoven.

Historische bezienswaardigheden Eindhoven

Eindhoven heeft vele historische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 1. Historische Stadscentrum: Hoewel Eindhoven voornamelijk bekend staat om zijn moderne karakter, heeft het nog steeds enkele historische gebouwen en straten in het stadscentrum. De Markt, met het stadhuis en de Sint-Catharinakerk, is een centrale plek om te verkennen.
 2. Van Abbemuseum: Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst is gehuisvest in een architectonisch opvallend gebouw en heeft een indrukwekkende collectie kunstwerken.
 3. Philips Museum: Hier kun je de geschiedenis van het bekende elektronicabedrijf Philips ontdekken, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de stad.
 4. Dommelbomsen: Dit zijn historische tabaksfabrieken in het centrum van Eindhoven, die herinneren aan de tijd toen de tabaksindustrie een belangrijke economische sector was.
 5. PreHistorisch Dorp: Hoewel niet echt historisch, biedt dit openluchtmuseum in Eindhoven een kijkje in het leven in vroegere tijden en toont het oude ambachten en levensstijlen.
 6. Molen de Roosdonck: Deze historische windmolen uit 1884 staat aan de rand van Eindhoven en is een prachtig voorbeeld van Nederlands erfgoed.

Hoewel Eindhoven vooral bekend staat om zijn moderne uitstraling, bieden deze historische bezienswaardigheden een interessant inzicht in de geschiedenis van de stad en de regio.

Van Abbenmuseum Eindhoven
Phillips Eindhoven
Philips museum Eindhoven

Eindhoven bezoeken

Eindhoven is een bruisende stad met veel te bieden. Bezoek het historische centrum, ontdek de geschiedenis van Philips in het Philips Museum en bewonder moderne kunst in het Van Abbemuseum. Strijp-S is een trendy wijk met winkels en eetgelegenheden. Natuurliefhebbers kunnen genieten van de omliggende natuurlijke gebieden. Bekijk de evenementenkalender voor speciale festivals en activiteiten tijdens je bezoek.

Ligging Eindhoven

Eindhoven is gelegen in het zuiden van Nederland, in de provincie Noord-Brabant. Het ligt ongeveer 125 kilometer ten zuiden van Amsterdam en ongeveer 120 kilometer ten noorden van de Belgische stad Brussel. Eindhoven heeft een centrale ligging in de provincie en in de Benelux-regio, waardoor het goed bereikbaar is via snelwegen en openbaar vervoer. De stad ligt aan de rivier de Dommel en wordt omgeven door een mix van stedelijke gebieden, natuurlijke landschappen en historische dorpen.

Nieuwsbrief


Blijf maandelijks op de hoogte van onze aanbiedingen & acties

Zo beoordelen klanten ons

9.0
Solex rijden Eindhoven
"Toffe peer die Aart, legt goed en duidelijk uit met de benodigde humor. Leuke tocht, wel aan de korte kant vonden wij. Stonden een keer met stukken, Aart was er binnen 5 minuten! Top geregeld."
Mijn planning
Je planning is nog niet gevuld, maar je bent slechts enkele stappen verwijderd van een leuk uitje.

Bekijk onze uitjes